EkonomiGenelTürkiye

SGK girişi olanlara 3.750 TL – 5.600 TL arası para yardımı!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Destek Ödemeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

SGK Sigortalılara ve Hak Sahiplerine Destek Sağlıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye’de sigortalı kişilere ve hak sahiplerine önemli destekler sağlamaktadır. Kurum, vatandaşların sosyal güvence ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çeşitli destek ödemeleri yapmaktadır. Bu ödemeler, sigortalının ailesinin maddi güvencesini sağlamak ve mağduriyetlerini en aza indirmek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Sosyal güvenceye sahip olan sigortalılar, T.C Kimlik sonu 0, 2, 4, 6, 8 olan günlerde ödemelerini alabilmektedir.

En Az 3.750 TL En Fazla 5.600 TL Destek Ödemesi

SGK tarafından yapılan destek ödemeleri arasında dul maaşı da bulunmaktadır. Dul maaşı, ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alanlara 3.750 TL olarak verilmektedir. Çocuğu olmayanlar için ise bu miktar yüzde 75 oranında olup 5.625 TL’ye kadar çıkmaktadır.

5 Yıl Şartı

Ölüm aylığı bağlanması için hak sahiplerinin belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Kanun yürürlük tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için;

– En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olması veya

– 4/1-(a) sigortalısı iseniz, her türlü borçlanma süresi hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplamda 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olmanız gerekmektedir.

Dikkate Alınan Durumlar

Ölüm aylığı bağlanması için belirtilen şartların yanı sıra aşağıdaki durumlar da dikkate alınmaktadır:

– Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı haklarından faydalanan veya faydalanmaya hak kazanan sigortalılar, çalışmaya başladıkları için bu haklarının kesilmesi durumunda ölen sigortalının hak sahipleri ölüm aylığı talebinde bulunabilirler.

– Sadece 4/1-(a) sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplamda 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olması şartıyla ölüm aylığı bağlanabilir. Bu durumda, ölen sigortalının veya hak sahiplerinin yaptığı tüm borçlanmalar dikkate alınmamaktadır.

– Ancak, 1 Ekim 2008 tarihinden önce ölen sigortalıların 900 gün hesabında yapılan tüm borçlanma süreleri dikkate alınmaktadır.

– Kendi nam ve hesabına çalışan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için, ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil olmak üzere tüm prim ve borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir.

Ölüm Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ölen çocuktan dolayı ana ve babaya maaş bağlanması için ana ve babanın belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Ana ve babanın en az 5 yıldan beri sigortalı olmaları ve toplamda 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olmaları gerekmektedir. Bu şartları sağlayan ana ve babanın ölüm aylığı için SGK’ya başvurmaları ve gerekli belgeleri sunmaları gerekmektedir. Bu belgeler arasında SGK tarafından hazırlanan tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi de yer almaktadır.

SGK girişi olanlara 3.750 TL - 5.600 TL arası para yardımı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.