EkonomiGenelTürkiye

“Yeni düzenlemeyle ikinci el otomobil ve gayrimenkul satışlarında cezalar arttı!”

Türkiye’deki Gayrimenkul ve İkinci El Araç Piyasası İçin Yeni Yönetmelik Değişiklikleri

Yüksek Fiyatlamalara Karşı Ticaret Bakanlığı Düzenlemeleri

Türkiye’deki ikinci el araç piyasası ve gayrimenkul piyasası, yüksek fiyatlamaların görüldüğü yerler olarak sık sık eleştirilere maruz kalmaktaydı. Fahiş fiyatların normal olmadığı bilinciyle, Ticaret Bakanlığı bu duruma yönelik denetim ve tedbirler almıştı. Şimdi ise hem gayrimenkul hem de ikinci el araç piyasası için yeni bir yönetmelik değişikliğine gidildi.

Yeni Yönetmelik Değişiklikleri

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile artık bu piyasalarda uygulanacak yeni kurallar belirlendi.

İkinci El Otomobil ve Taşınmaz Satışlarında Yeni Kurallar

Alınan karara göre, başka kişiye ait ikinci el otomobil veya taşınmaz satışı gerçekleştirecek olanların uyması gereken kurallar belirlendi. Satış ilanları yayınlanmadan önce, gerçek kişilerin adı, soyadı, TC kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası ile telefon numarası, tüzel kişilerin ise unvanı ve telefon numarası üyelik veya ilan yayınlanmadan önce doğrulanmalıdır. Bu doğrulanmış bilgilerin güncel olduğu da sağlanmalıdır.

Ayrıca, ilan yayımlayacak olanlar sadece kendilerine, eşlerine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olan araç veya gayrimenkul ilanlarını yayınlayabileceklerdir. Başka kişiye ait araç veya gayrimenkul için satış ilanı yayınlanacaksa, araç sahibinin yetkilendirildiği ispatlanmalıdır.

Cezai Yaptırımlar

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Gerçek veya tüzel kişilere elektronik ortamda ilan yayımlama imkanı sağlayan ilan platformlarında, başkalarına ait taşınmazların ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik ilanlarının yayımlanmasından önce kimlik doğrulaması yapılması gerekliliği ve ilana konu olan araç veya taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapılması zorunluluğu getirilmiştir.”

Sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi ve ilan platformlarında yer alan ilan kirliliğiyle bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Bu yönetmeliklerdeki değişikliklere uymayanlar için her bir aykırılık için 10 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacaktır.

Bu yönetmelik değişiklikleri ise yayımlandığı tarihten itibaren 2 ay sonra yürürlüğe girecektir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.