EkonomiGenelTürkiye

Uşak’ta Kasım Ayı Resmi Kira Artış Oranı: İşyeri ve Konutlarda Güncel Tutar!

İŞYERİ, OFİS, DÜKKAN VE BÜRO GİBİ TİCARİ TAŞINMAZLARDA KASIM 2023 RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim ayı enflasyonu ile Kasım 2023 resmi kira artışı zam oranı kesinleşti. Bu haber kapsamında işyeri, ofis, dükkan ve büro gibi ticari taşınmazların kira zam oranlarına değineceğiz.

İşyeri, Dükkan, Ofis ve Büro Kiralarında Resmi Zam Oranı

Konutlar için zam oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmışken, işyeri, dükkan, ofis ve büro gibi ticari taşınmazlarda TÜİK tarafından açıklanan resmi zam oranı uygulanmaya devam edecektir. Konutlarda kira artışı yüzde 25 oranında hesaplanırken, ticari taşınmaz kiraları için ise durum farklıdır.

İşyeri ve Ticari Taşınmazlarda Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?

İşyeri, dükkan, ofis ve büro gibi ticari taşınmazların kira artışları için 12 aylık TÜFE ortalaması esas alınacaktır. Bu kapsamda, işyeri kiracıları kira zamını hesaplarken aşağıdaki adımları takip edebilirler:

Örnek Hesaplama:

İş Yeri Kirası: 10.000 TL
Kira Zam Oranı: Yüzde 54,26
Zam Farkı: 5.426 TL
Yeni Kira Bedeli: 15.426 TL

Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi, 10.000 TL olan işyeri kirasına yüzde 54,26 oranında zam yapılması durumunda yeni kira bedeli 15.426 TL olacaktır. Bu hesaplama, ticari taşınmazlar için geçerlidir.

Öte yandan, kira zam oranı yüzde 25 ile sınırlandırılan konutlarda ev sahipleri enflasyon rakamlarını dikkate almadan en fazla yüzde 25 oranında zam yapabilmektedir.

Kısacası, TÜİK tarafından açıklanan resmi zam oranlarına göre ticari taşınmazlarda kira artışı hesaplanırken TÜFE ortalaması dikkate alınmaktadır. Konutlarda ise kira artışı yüzde 25 oranı ile sınırlıdır.

Uşak'ta Kasım Ayı Resmi Kira Artış Oranı: İşyeri ve Konutlarda Güncel Tutar!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.