EkonomiGenelTürkiye

ABD’li Banka, Türkiye Hakkında Önemli Bir Rapor Yayınladı! Dolar Kuru için 30 TL Hedefi Belli Oldu!

Türkiye Ekonomisi Zorluklarla Karşı Karşıya: Doların Yükselmesi ve Petrol Fiyatlarının Etkisi

Dolar Kuru ve Türk Lirası

Türkiye ekonomisinde yaşanan sistem değişikliği ekonomik göstergelere kısmen olumlu yansısa da kronikleşmiş sorunları aşmak kolay olmayacak. Bu sorunların başında da dolar kurunun yüksekliği geliyor. Yanlış faiz ve kur politikaları ile beraber dolar kuru rekor seviyeleri görürken kurdaki yükselişlerin devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Dolar Karşısında Türk Lirası Değer Kaybedecek

Yurt içinde ekonomistler dolar kurunun yükseleceğini dile getiriyorlar hatta bu tespit Orta Vadeli Program (OVP) içerisinde yer alarak resmen teyit edildi. Doların Türk lirası karşısındaki pozisyonu yabancı finans kuruluşlarının da dikkatini çekmeye devam ediyor. Son olarak Bank of America tarafından yeni bir değerlendirme raporunu yayınlanarak bir fiyat tahmininde bulunuldu.

Petrol Fiyatlarındaki Artış Olumsuz Etkileyecek

Bank of America stratejistleri küresel ekonomik gerekçelere dikkat çekerken petrol fiyatlarındaki artışın potansiyel volatilite yükselişi yaratmasının petrol ithalatçısı ülkelerin para birimlerinin performansını düşürebileceğine vurgu yaptılar. Bu gerekçe ile Türk lirasında bir zayıflama beklentisi olduğu bildirildi.

Dolar Kuru 30 TL Olacak Tahmini!

Kıdemli analistler tarafından hazırlanan raporda Türk lirası forwardlara paralel düzenli bir değer kaybı bekledikleri belirtildi. Aralarında Mikhail Liluashvili’nin de yer aldığı analistlerin ortak görüşüne göre dolar kuru yılın son çeyreğinde 30 TL seviyesini görecek.

Dolar Kuru Rekor Seviyeyi Test Etti

Dolar kuru bugün rekor seviyeyi test ederek dikkat çekti. Bankalar arası piyasada dolar kuru 27,49 TL’yi test ettikten sonra geri çekilerek 27,29 TL’de denge buldu. Şu anda ise dolar kuru 27,30 TL noktasında işlem görmeye devam ediyor. Dolar kurunda oldukça hareketli günler yaşanırken bundan sonra bu hareketliliğin devam etmesi bekleniyor.

KKM’den Çıkan Para Dolara Mı Geçiyor?

Merkez Bankası kademeli olarak KKM uygulamasını bitirmek için çeşitli tedbirleri devreye soktu. Ancak bu tedbirler KKM hesap sahipleri için çok da avanatajlı değil. Bankalar KKM müşterilerine TL mevduatta yüzde 50 faiz teklif ediyorlar. Ancak yıl sonunda enflasyonun yüzde 70 seviyesine koştuğu bir noktada negatif faize paralar yatırılmıyor. Bu paraların bir kısmı ise dolar oluyor. Önemli bir kısmı da borsaya geçiyor. Dolar talebinin artması kurun yükselişine destek veriyor.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

ABD'li Banka, Türkiye Hakkında Önemli Bir Rapor Yayınladı! Dolar Kuru için 30 TL Hedefi Belli Oldu!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.