EkonomiGenelTürkiye

i oldu.

**Bağ-Kur Prim Gün Sayısı 9000’den 7200’e Düşüyor: İşte Ayrıntılar**

Bağ-Kur prim gün sayısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından SSK’lılarla eşitlenecek şekilde 9000’den 7200’e düşürüleceği açıklandı. Bu düzenleme, 1 milyon esnaf ve tüccarı kapsayacak şekilde gerçekleştirilecektir.

**SSK’lılarla Eşitlik Sağlanacak: 5 Yıl Erken Emeklilik Sistemi Araştırılıyor**

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, milyonlarca çalışan, 5 yıl erken emeklilik sistemi için araştırmalarına devam etmektedir. Meclisin 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında reform adımları atılacak, bu da beraberinde bir dizi düzenlemeyi getirecektir.

**Prim Ödeme Gün Sayısı Yeniden Düzenlenecek: Küçük Esnaf ve Tüccarlar Avantajlı Duruma Gelecek**

İşçiler için 4A, memurlar için 4C, işverenler için ise 4B olarak tanımlanan prim ödeme gün sayısı şu anda 7.200 ile sınırlıdır. Yasal düzenleme ile birlikte işverenlere prim ödeme gün sayısı, istihdamın bir kriteri olarak belirlenecektir. Bakanlık, küçük esnaf ve tüccarları daha az prim ödeyerek emekli etmek amacıyla bir model üzerinde çalışmaktadır. Bu çalışma ile esnafın, emeklilik için gerekli prim gün sayısının SSK’lılarla eşitleneceği öngörülmektedir.

**Son 1261 Gün Kuralı de Değişecek: Esnafın Geliri Artacak**

Prim düzenlemesi sayesinde esnafın geliri de artacak ve emekli olmak için gereken son 1261 gün kuralı da değişecektir.

**Emekli Aylığı Hesaplaması: 7 Bin 200 Gün ile Emekli Olma İmkanı**

Emekli aylığı hesaplamasında, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen 7 yıllık fiili hizmet süresi esas alınmaktadır. Bu kural, SSK’lılar ve bütün çalışanları ilgilendirmektedir. Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçmişse, o şartlarda emekli olunmaktadır. Eğer bu süre eşitse, en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanmaktadır. Örneğin, sigortalının hem Bağ-Kur hem de SSK ödemesi varsa, bu 7 yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan emekli aylığı bağlanmaktadır.

**7 Bin 200 Günü Tamamlayan Herkes Emekli Olabilecek: Ayrıca Kısmi Emeklilik Süresi de Kısaldı**

Primler eşit olduğunda, son sigortalılığın yapıldığı statüden emekli aylığı bağlanmaktadır. Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural ortadan kalkmış olacaktır. Herhangi bir sigorta kolundan bağımsız olarak, 7 bin 200 günü tamamlayan herkes emekli olabilecektir. Ayrıca, Bağ-Kur’da geçerli olan 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik süresi, SSK’lı çalışanlar için de 4 bin 500 güne inecektir.

i oldu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.