EkonomiGenelTürkiye

2 Eylül Geceyarısı Gram ve Çeyrek Altın Sahiplerine Üzücü Haber!

**Fed Etkisi Devam Ediyor: Ons Altın Fiyatında Durum Ne?**

Fed’in faiz artırımlarına devam edeceği beklentileriyle ABD doları, ons altın fiyatlarında etkisini sürdürüyor. ABD Hazine kağıdı getirileri, 16 yılın zirvelerine yükselirken ons altın ise 7 ayın en düşük seviyesine indi.

**Ons Altın Görünümü: Düşüş Devam Edebilir**

Bu sabah itibarıyla ons altın, 1842,84 dolar seviyesini test etti. Bu seviyeler en son 10 Mart tarihinde görülmüştü. Şu anda ise Cuma gününe göre yüzde 0,33 düşüşle 1842 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Yatırımcılar, Fed’in Eylül ayındaki politika toplantısında faiz artırımı için şahin bir duruş sergilemesinin ardından ABD’de daha uzun süre daha yüksek faiz oranlarına yönelik bir senaryo olasılığından endişe duyuyordu.

**Veriler Yatırımcıları Endişelendiriyor**

Yüksek faiz oranları, getirisi olmayan altın gibi varlıkların tutulmasının maliyetini artırırken, çekiciliğini azaltıyor. Bununla birlikte geçen hafta açıklanan veriler, Fed’in tercih ettiği çekirdek PCE fiyat endeksinin Ağustos ayında beklenenden daha az arttığını, ABD ekonomisinin ise ikinci çeyrekte yüzde 2,1 ile sağlam bir büyüme temposunu sürdürdüğünü gösterdi.

Tastylive yöneticisi Ilya Spivak, “ABD’den gelen veriler giderek zayıflıyor ve ABD Merkez Bankası’nın sıkışıklığı giderek daha fazla yerde kendini göstermeye başlıyor. Eğer veriler bu hafta zayıf görünmeye devam ederse, ons altın fiyatı bir dip yapma girişiminde bulunabilir” dedi.

Yatırımcılar, bu hafta açıklanacak olan ABD istihdam verilerini bekleyerek daha fazla rehberlik arıyor. Bu önemli verilerin ardından ons altın fiyatlarında yön belli olacak.

**Destek Seviyeleri ve Bugünkü Durum**

Analistler, ons altın için bugün destek seviyesini 1839 dolar olarak gösterirken, bu seviyenin kırılması halinde 1821 dolar seviyesinin test edilebileceğini belirtiyorlar.

Bugünün piyasada ise ons altın 1843 dolardan işlem görüyor. En düşük seviye 1842 dolar, en yüksek seviye ise 1849 dolar olarak kaydedildi. Gram altın ise 1626 lira seviyesinden işlem görüyor.

**Altın Uzmanından Neden Alım Fırsatı Olabileceği Açıklaması**

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın fiyatlarında meydana gelen sert düşüşün ardından yatırımcıların paniklediğini belirtirken, altın ve gümüşün gerçek değerlerinin sürdüğünü ifade etti. Memiş, “Rüzgarın tersine döneceği tarihi açıkladı.” diye belirtti.

Memiş’e göre, altın ve gümüş fiyatlarındaki düşüşlere rağmen yatırımcıların ellerindeki varlıkları satmamaları gerekiyor. Altın ve gümüşün gerçek para birimleri olduğunu belirten Memiş, önümüzdeki aylarda Dünya Altın Konseyi’nin merkez bankalarının altın stoklarını artırma ile ilgili açıklamalar yapacağını ifade etti.

Ons altındaki düşüşlerin sebebi olarak ise merkez bankalarını gösteren Memiş, kriz anında merkez bankalarının altın satışı yaparak sorunu aşmaya çalışacaklarını söyledi. Ayrıca, dolar endeksindeki yükselişin de kalıcı olmadığını belirterek, yatırımcıların ters köşeye yatırıldığını ifade etti.

**Gram Altın İçin Uzun Vadeli Fırsat**

Gram altın piyasasında da düşüşlerin yüksek dolar kuru nedeniyle hissedilmediğini belirten uzmanlar, orta ve uzun vadeli yatırımcıların bu düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmeleri gerektiğini söylüyorlar. Yıl sonunda gram altın fiyatlarının 1800 lira seviyesini aşabileceği tahmin ediliyor.

2 Eylül Geceyarısı Gram ve Çeyrek Altın Sahiplerine Üzücü Haber!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.