EkonomiGenelTürkiye

Küresel Piyasalar, ABD Ekonomisinden Endişeyle Karışık Sinyaller Alıyor.

ABD Verileri Etkisiyle Küresel Piyasalarda Karışık Bir Seyir İzleniyor

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin “şahin” söylemleri ve zayıf ABD verilerinin ekonomik aktiviteye dair endişeleri artırmasıyla, küresel piyasalarda karışık bir seyir izleniyor.

Fed’in Şahin Tavrı ve Tüketici Güveni Endeksi
Fed’in faizleri beklenenden daha uzun süre yüksek tutacağı beklentileriyle birlikte, Conference Board (CB) Tüketici Güven Endeksi eylülde beklentilerin altında kalarak aylık bazda 5,7 puan azalışla 103’e düştü. Bu, son 5 ayın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

Minneapolis Fed Başkanı’nın Faiz Oranları Hakkındaki Görüşleri
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, faiz oranlarının “anlamlı derecede yüksek” olma ihtimalini yüzde 40 olarak gördüğünü açıkladı.

Amerikan Otomotiv Sektöründeki Grev ve Ekonomik Büyüme
ABD Başkanı Joe Biden, otomotiv sektöründeki işçilere destek vermek amacıyla greve katılarak ülke tarihinde bir ilke imza attı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, tüketicilerin harcamalarını kısması nedeniyle ABD’nin ekonomik büyümesinin gelecek yıl trendin altına düşebileceğini bildirdi.

ABD Hazine Tahvilleri ve Dolar Endeksi
Yükselişine devam eden 10 yıllık ABD hazine tahvil getirileri, son 16 yılın zirvesinde seyrediyor. Dolar endeksi de 106,3 seviyesine çıkarak yaklaşık son 1 yılın en yüksek seviyesini kaydetti.

Amazon’a Karşı Yürütülen Dava ve Hisse Değerleri
ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) ile 17 eyalet başsavcısı, Amazon’a tekel gücünü yasa dışı şekilde kullanarak rekabete aykırı davrandığı iddiasıyla dava açtı. Bu davanın ardından Amazon’un hisse değerleri yüzde 4’ten fazla düşüş yaşadı.

Avrupa Borsalarında Negatif Seyir
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Robert Holzmann, Banka’nın politika faizini zirveye çıkartıp çıkarmadığını belirtti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise İngiltere ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminini yüzde 0,3’e yükseltirken, gelecek yıl için tahminini yüzde 0,5’e çekti.

Asya Piyasalarında Karışık Seyir
Çin Merkez Bankası (PBoC), ekonomik toparlanmayı desteklemek için politika ayarlamalarını hızlandıracağını ve para politikasını “kesin ve güçlü” bir şekilde uygulayacağını duyurdu. Ayrıca, borç krizindeki Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hui Ka Yan’ın polis gözetimine alındığına ilişkin haberler de yatırımcıların dikkatini çekiyor.

BIST 100 Endeksi ve Dolar/TL
BIST 100 endeksi dün günü yüzde 0,75 değer kaybıyla tamamladı. Dolar/TL ise dün günü yüzde 0,1 artışla kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 27,2750 seviyesinden işlem görüyor.

EBRD’den Türkiye Ekonomisine İlişkin Büyüme Tahmini
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türk ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 3,5’e yükseltti. Türkiye’nin Romanya’ya günlük 4 milyon metreküpe kadar doğal gaz ihraç etmeye başlayacağı da açıklandı.

Yurt içinde veri gündeminin sakin olduğu, yurt dışında ise Almanya’da Gfk tüketici güven endeksi ve ABD’de dayanıklı mal siparişleri verilerinin takip edileceği belirtilirken, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.300 ve 8.400 seviyelerinin direnç, 8.200 ve 8.100 puanların ise destek konumunda olduğu ifade edildi.

Küresel Piyasalar, ABD Ekonomisinden Endişeyle Karışık Sinyaller Alıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.