EkonomiGenelTürkiye

“Ev Sahiplerine Kötü Haber! Mehmet Şimşek, İdari Cezaları Açıkladı!”

Kiralık Konut Sorunu Türkiye’de Hızla Büyüyor

Kiralık konut sorunu son 2 yılda Türkiye genelinde doruk noktaya ulaşmış durumda. Artan kira fiyatları nedeniyle kiracılar zor durumda kalıyorlar. Devlet yüzde 25 kira zammı sınırlaması getirse de bu önlem bile ev sahiplerini durduramıyor. Şu anda Hazine ve Maliye Bakanlığı, ev sahiplerine yönelik yeni bir karar alıp uygulamaya başlamış durumda. Bu kararı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bizzat açıkladı.

240 Bin Ev Sahibi Bilgilendirildi!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ev sahiplerine yönelik başlatılan uygulama hakkında bilgi vererek, “Son dönemde konut kiralamalarında beyan dışı bırakılan kazançları mercek altına aldık. Yaptığımız analiz çalışmalarında 240 bin ev sahibinin beyanname vermedikleri tespit edildi. Bu ev sahiplerine bilgilendirici ve yönlendirici SMS’ler gönderilmiştir.” dedi.

Ev Sahiplerine Cezai İşlem Uygulanacak!

Ev sahiplerinin kira gelir vergilerine dair kayıpların önlenmesine ilişkin yapılan çalışmaya değinen Bakan Mehmet Şimşek, “Vergi dairesi çalışanlarımız ev sahipleri için sahaya çıkıp çalışmalar yapmaya başladılar. Konut olarak kiraya verilen taşınmazların tespiti için 3.720 adrese ziyarette bulunuldu. Bu adreslerde kiracıların ödedikleri kira bedeline dair bilgi alınıp kira kontratları isteniyor. Elde edilen veriler ile kira gelir kazançlarının beyan döneminde doğru beyan edilip edilmedikleri karşılaştırılacak. Doğru beyan vermeyen ve kazançlarının tamamını veya bir kısmını beyan dışı bırakan ev sahipleri hakkında cezai işlem uygulayacağız.” ifadelerini kullandı.

Kayıtsız Günübirlik Konut Kiralamalarına Cezalar Yağdı

Günübirlik konut kiralayanlara da denetim yapıldı ve cezalar kesildi. Bakan Mehmet Şimşek, “Günübirlik kiralanan konutlar ile ilgili olarak son dönemde şikayetler arttı. Ekiplerimiz kısa bir süre içerisinde 5 bin farklı adreste denetim yapmıştır. Bu denetimlerde 555 kişinin ticari gelir elde ettiği ancak bunu kayıtsız yaptığı tespit edilmiştir. Bunu yapanlara toplamda 7,2 Milyon TL tutarında ceza kesildi.” şeklinde konuştu.

Kira Gelir Vergisi Nedir?

Ev sahiplerinin konutlarını kiraya vermesi durumunda kira gelirleri her yıl vergilendirilmektedir. Hatta bu vergilendirmede belirli bir istisna tutarı da bulunmaktadır. 2023 yılı içinde toplam kira gelirinin 21.000 TL’lik kısmı kira gelir vergisine dahil edilmeyecektir. Bu tutarın üzerindeki gelirler üzerinden vergi ödemesi yapılacaktır. Eksik beyanda bulunan ev sahipleri ise vergi kaybı nedeniyle çeşitli para cezalarına çarptırılacaklardır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.