EkonomiGenelTürkiye

Türkiye’deki Piyasalar S&P Değerlendirme Formunu Bekliyor

ABD Merkez Bankası Fed’in Açıklamaları Küresel Piyasalarda Yön Belirliyor

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinden gelen “güvercin” tonlu açıklamalarıyla küresel piyasalarda pozitif bir seyir izleniyor. Bununla birlikte, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) bu akşam açıklanacak Türkiye değerlendirme raporu da yatırımcıların odağında yer alıyor.

Küresel pay piyasaları, enflasyon ve resesyon endişeleriyle yön arayışını sürdürürken, Fed yetkililerinden “şahin” söylemlerin güvercinleştiği ve risk iştahını desteklediği belirtiliyor. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, bazı analizlerin politika sıkılaştırması olmadan enflasyonun hedefe ulaşabileceğini gösterdiğini ifade etti.

ABD ekonomisinin 2. çeyrekte beklenen büyüme rakamları açıklandı. İlk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı ekonomistlerin beklentilerinin altında gerçekleşti. Analistler, bu verilerin iş gücü piyasasının Fed’in para politikasına karşı direncini gösterdiğine dikkat çekiyor.

ABD’de bu hafta sona erecek mali yılın bitimi yaklaşırken, federal hükümetin finansmanını sağlayacak yeni bütçeyle ilgili Kongre müzakereleri devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, Senato tarafından sunulan bütçe tasarısını eleştirirken, Kongrenin bu hafta sonu kapanmayı önleyeceğini söyledi. Ancak bazı analistler, yetkililerin anlaşmaya varma konusunda şüpheleri olduğunu ifade ediyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD’de hükümetin kapanmasının ülke ekonomisi için önlenebilir bir risk olduğunu belirterek, tarafları federal hükümetin finansmanının sürdürülmesi konusunda fikir birliğine varmaya çağırdı.

ABD ve Avrupa borsalarında pozitif bir seyir izleniyor. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da enflasyonun beklenenden düşük gelmesinin risk iştahını artırdığı belirtiliyor. Bu arada bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı açıklamalar da yatırımcıların odağında yer alıyor.

Asya pay piyasalarında ise karışık bir seyir göze çarpıyor. Çin ve Güney Kore’de tatil nedeniyle işlem yapılmazken, Çin’in önemli inşaat ve emlak şirketi Evergrande’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hui Ka Yan’ın yasa dışı faaliyetlerle ilişkili soruşturma altında olduğu bildirildi.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dünkü dalgalı seyrin ardından sınırlı bir değer kazancıyla günü tamamladı. Türkiye’nin kredi değerlendirmesiyle ilgili S&P’nin açıklaması ise yatırımcıların takibinde.

Dolar/TL kurunda ise dünkü artışın ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında işlem görüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun geçtiğimiz haftaki toplantısına ilişkin özet, enflasyonun yavaşlayacağına dair işaretler içeriyor. Ayrıca TCMB’nin toplam rezervleri 125 milyar doları aşarak 1987’den bu yana en uzun süreli yükseliş rekorunu kırdı.

Bugün Türkiye’de S&P’nin değerlendirme raporu yanı sıra iç ticaret açığı verileri takip ediliyor. Yurt dışında ise İngiltere’de büyüme, Avro Bölgesi’nde enflasyon ve ABD’de kişisel gelir ve harcamalar gibi yoğun veri gündemi ön plana çıkıyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.300 ve 8.400 seviyeleri direnç, 8.200 ve 8.100 puanlar ise destek olarak gösteriliyor.

Türkiye'deki Piyasalar S&P Değerlendirme Formunu Bekliyor

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.