EkonomiGenelTürkiye

“SSK, Bağ-Kur Emeklileri ile Dul ve Yetim Aylıkları İçin Kritik Tarih Açıklandı!”

**SSK ve Bağ-Kur Emeklileri ile Dul ve Yetimlerine Yüzde 25 Zam**

Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile dul ve yetimlerine maaşlarında yüzde 25 zam yapıldığı duyuruldu. Ağustos ayına ait zamlı maaşların ise yakın bir zamanda hesaplara yatacağı belirtildi.

Dul ve yetim aylığı alan okuyucularımız arasından özellikle zam oranıyla ilgili sorular gelmeye devam ediyor. Eksik maaşlar olduğunu veya yeni zam oranının yansımadığını belirten bazı okuyucularımız da bulunuyor. Ayrıca en düşük aylık konusunda da sorular geliyor.

Bu konuda açıklık getirmek istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 4/A ve 4/B kapsamında gelir ve aylıkların alt sınırlarını belirledi ve bunu bir yazı ile duyurdu. Aynı yazıda, ölen sigortalıların hak sahiplerinin Temmuz 2023’teki maaş artış oranlarına da detaylı olarak yer verildi. Buna göre, Temmuz’dan aralık sonuna kadar maaşlarda yüzde 25 oranında artış gerçekleştirilecek.

Dul ve yetim aylığı alanların aylığın oranına göre en düşük alacakları tutarlar belirlendi. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, emekli maaşının bağlandığı ve sigortalının vefat ettiği tarihe bağlı olarak hak sahiplerinin, yani dul ve yetimlerin alacağı ölüm aylığı tutarının da değişiyor olmasıdır.

Taban aylıklarda en düşük alınacak maaşlar, belirlenen dört farklı tarihe göre değişiklik göstermektedir. Bu yılın ocak ayında en düşük ölüm aylığı tutarı 5 bin 858 liradan 7 bin 323 liraya çıkmıştır. Tabii ki, hisse oranına göre alınacak ölüm aylığı da farklılık göstermektedir.

Bu durumu özetlemek gerekirse, geçmişte sosyal güvenlik alanında yapılan reformlar önemlidir. 2000 ve 2008 tarihlerindeki reformlar sayesinde aylık bağlama oranları değişti ve dolayısıyla dul ve yetimlerin alacakları ölüm aylıkları da farklılık göstermektedir.

Dul ve yetim aylığı, ölen sigortalının eşine ve çocuklarına bağlanan bir aylıktır. Bunu sağlayan fon sayesinde, hayatta kalan kişilerin ekonomik olarak mağdur olmamaları sağlanır. Dul aylığı, ölen sigortalının eşine bağlanırken, yetim aylığı ise çocuklara bağlanmaktadır. Dul maaşı için Medeni Kanununa uygun bir evlilik bağlantısının olması gerekmektedir. Yetim maaşında ise kız ve erkek çocuklar ayrımı olmamakla birlikte, cinsiyet alacakları süreleri etkilemektedir.

Erkek çocuklar, eğitim görmedikleri durumlarda 18 yaşına, orta öğretim gördükleri durumlarda 20 yaşına ve yüksek öğrenim gördükleri durumlarda ise 25 yaşına kadar aylık alabilirler. 25 yaşından sonra erkek çocuklar yetim maaşı alamazken, kız çocukları evli olmadıkları ve sigortalı olarak çalışmadıkları takdirde yaş sınırlaması olmaksızın maaş almaya devam edebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.