EkonomiGenelTürkiye

“Ocak Ayında Emeklilere Yüzde Kaç Maaş Zammı Yapılacak?”

Emekli Maaş Zammı: Memnuniyetsizlik Büyüyor!

Türkiye’de emekli vatandaşlar, 16 milyon kişi, yapılan maaş zammını yetersiz buldu ve büyük bir memnuniyetsizlikle karşılaştılar.

Emekliler arasında yapılan yüzde 25’lik maaş artışı tepkiyle karşılandı ve toplumun her kesimi de emeklilerin bu tepkisine hak verdi. Yapılan açıklamalar gösteriyor ki, emekliler bu süreçte mağdur edildi.

Emekli Maaş Zammı Yetersiz Bulunuyor!

Emekli maaş zammının yetersiz olduğu konusunda birçok kayda değer açıklama yapıldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ve YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, Cumhur İttifakı’nın ortakları olarak emekli maaşlarına yapılan zammın yetersiz olduğunu ifade ederek ek bir zam yapılmasını talep ettiler. Ortaklarının bu taleplerine olumlu yanıt vermeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin enflasyona karşı mağdur edilmediğini iddia ederek zam takvimini Ocak ayına işaret etti.

Kök Maaş Emeklilerini Mağdur Ediyor!

Yıllar boyunca emekli maaşlarına uygulanan zamlar, geçmişten bugüne büyük bir sorunu ortaya çıkardı. Özellikle pandemi döneminden itibaren başlayan düşük emekli maaşı zamları, sorunu daha da büyüttü. Emeklilerin kök maaşlarına aynı oranda zam yapılması yerine en düşük emekli maaşı zamlandı ve aradaki fark Hazine tarafından ödendi. Ancak Temmuz ayında kök maaşlara yapılan yüzde 25’lik zam bile yaklaşık 5 milyon emeklinin maaşını en düşük emekli maaşı olan 7.500 TL’nin üzerine çıkaramadı ve bu emeklilerin Temmuz zammı kazançları sadece 1 TL oldu. Haziran ayında aldıkları maaş neyse, Temmuz ayında da aynı tutarda zamlı maaş aldılar.

TBMM’ye Uyarı!

Emekli maaşlarına ek zam beklentisiyle ilgili olarak Mali Müşavir Emin Yılmaz, “Emeklilere yılda 2 defa zam yapılmaktadır. Eğer ek bir zam yapılacaksa veya seyyanen zam yapılacaksa TBMM’ye kanun teklifi sunulması gerekmektedir. TBMM’nin Ekim ayında açılacağını biliyoruz ve Ekim ayından önce ek bir zam yapılmayacaktır. Ancak Ekim ayından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talebi doğrultusunda emeklilere ek bir zam yapılabilecektir.” dedi.

Emekli Maaşı Ocak Zam Oranı Ne Olacak?

Emin Yılmaz, emeklilerin Ocak ayındaki maaşlarına yapılacak zam oranını şimdiden vererek, “Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 58 olarak açıklandı. 2023 yılının ilk 6 ayında ise yaklaşık yüzde 20’lik bir enflasyon oluştu. Bu durumda emeklilerin Ocak ayında en az yüzde 38 oranında maaş zammı alacaklarını söyleyebilirim. Eğer enflasyon daha yüksek olursa, zam oranı da artacaktır. Ancak refah payıyla ilgili daha şimdiden bir şey söylemek zor.” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.