EkonomiGenelTürkiye

MEB’in Sınavlar Yönergesi Yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı Sınav Yönetmeliği ile Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Hakkında Yönerge Yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı Sınav Yönetmeliği Yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği, 9 Eylül 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu yönetmelik, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel örgün eğitim kurumlarında uygulanacak sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir.

Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Hakkında Yönerge Yayımlandı

Milli Eğitim Bakanlığı, sınavlara ilişkin detayları belirleyen “Milli Eğitim Bakanlığı Yazılı ve Uygulamalı Sınavlar Yönergesi”ni ise 11 Ekim 2023 tarihi itibarıyla yayımlayarak yürürlüğe koymuştur.

Yönerge ile Sınavlar ve Değerlendirme Kriterleri Belirlendi

Yayımlanan yönerge ile yazılı ve uygulamalı sınavların nasıl yapılacağı ve bu sınavların değerlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Yönerge ayrıca soru dağılım tablolarını da içermektedir.

Milli Eğitim Müdürlüklerinin Sorumlulukları

Ortak yazılı sınavlarda soruların hazırlanması, sınavların uygulanması ve değerlendirilmesi konularında milli eğitim müdürlüklerinin sorumlulukları belirlenmiştir. Yönerge, sınavların nasıl olacağına, soruların türlerine ve değerlendirme kriterlerine dair detaylı bilgiler içermektedir.

Türkçe ve Yabancı Dil Dersleri İçin Sınav Puan Hesaplama

Yönergeye göre, Türkçe ve yabancı dil derslerinin sınav puanları yazılı sınavın yüzde 50’si, dinleme sınavının yüzde 25’i ve konuşma sınavının yüzde 25’i alınarak hesaplanacaktır. Bu şekilde “dinleme, konuşma, okuma ve yazma” becerileri ölçülecektir.

Türk Dili ve Edebiyatı Dersi İçin Sınav Puan Hesaplama

Türk dili ve edebiyatı dersinin sınav puanları ise yazılı sınavın yüzde 70’i, dinleme sınavının yüzde 15’i ve konuşma sınavının yüzde 15’i alınarak hesaplanacaktır. Böylece öğrencilerin “dinleme, konuşma, okuma ve yazma” becerileri ölçülmüş olacaktır.

İlkokullarda Süreç Odaklı Değerlendirme

İlkokullarda öğrencilerin Türkçe becerilerinin geliştirilmesi için “dinleme, konuşma, okuma ve yazma” becerilerini ölçmek amaçlı değerlendirme araçları kullanılacaktır. Özellikle yazılı anlatım becerileri üzerinde yoğunlaşılacak ve süreç odaklı değerlendirmeler yapılacaktır.

Süreç Odaklı Değerlendirme Yaklaşımı

Süreç odaklı değerlendirme yaklaşımıyla öğretim sürecinde neler yapıldığı ve öğrencideki gelişimin ne düzeyde olduğu belirlenecektir. Bu sayede öğrencinin gelişim seviyesi tespit edilecek ve periyodik olarak izleme ve geri bildirim süreçleri uygulanacaktır.

Mazereti Olan Öğrenciler İçin Mazeret Sınavı

Ortak yazılı sınavlara mazereti nedeniyle katılamayan öğrenciler için mazeret sınavları düzenlenecektir. Bu sınavlarla ilgili iş ve işlemler yönergede yer almaktadır.

Yayımlanan yönergeye tıklayarak ulaşabilirsiniz.

MEB'in Sınavlar Yönergesi Yayımlandı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.