EkonomiGenelTürkiye

“SGK Onaylı: 5 Yıl Çalışmanın Karşılığı 7.500 TL Maaş ile Emeklilik”

1800 GÜNLE EMEKLİLİK: Koşulları ve Kimlere Verilir?

SGK mevzuatında vatandaşlara bazı durumlarda erken emeklilik imkanları sağlanabiliyor. Ancak bu imkanları çoklu koşulları bulunmaktadır. Çalışanlar istedikleri için erken emekli olma imkanını kullanamayabiliyorlar. Bunun katı kuralları bulunuyor. 1800 gün ile emeklilik de bunlardan birisidir. SGK 1800 gün ile emeklilik imkanını kimlere veriyor?

1800 GÜNLE EMEKLİLİK NEDİR?

Çalışma hayatında yer alan ve 1800 gün toplamış olan kişiler çok özel bir durumda emekli olabiliyorlar. Üstelik bu emeklilikte herhangi bir yaş şartı da aranmıyor. 1800 gün ile emekli olabilmek için uygulanan en önemli kriter ise çalışanın iş gücü kaybı yaşamasıdır. Eğer çalışan iş gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmişse 1800 gün ile yaş şartsız olarak emekli olabiliyorlar.

1800 GÜN KAÇ YILDIR?

Sigortalı bir çalışan için 1800 gün çok fazla bir süreyi ifade etmemektedir. 5 yıl aralıksız çalışanlar 1800 prim gününü toplayabilmektedirler. Ancak 1800 gün ile emekli olurken 10 yıl da sigortalılık süresi istenecektir. Bundan dolayı da 1800 gün emeklilik aynı zamanda 10 yılla emeklilik olarak da bilinmektedir.

EMEKLİLİK İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

İş gücü kaybına uğrayan çalışanın bu kaybı resmi olarak tespit edilmelidir. Bunun için de bu çalışan SGK’ya dilekçe ile başvurmalıdır. SGK il veya ilçe müdürlüğü bu çalışanın iş gücü kaybına uğrayıp uğramadığını tespit etmek için sağlık kuruluna sevk edeceklerdir. Bu sevk SGK tarafından belirlenen sağlık kuruluşlarına yapılacaktır. Özel veya devlet hastanelerinden getirilecek iş gücü kaybı raporları bu emeklilik işlemlerinde etkili olmayacaktır. Rapor SGK’nın belirlediği sağlık kurulu tarafından verilip onaylanmalıdır.

Sağlık kurulu raporu onaylanan çalışanlar 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün ile malulen emekli olurlar. Bu kişiler hemen emekli maaşına bağlanırlar. Malulen emekli olanlar herhangi bir işte çalışamazlar. Ayrıca malullük durumları belirli aralıklarla kontrol edilir ve iyileşme olduğunda emeklilik iptal edilecektir.

MAAŞ FARKI VAR MI?

Malulen emekli olanlar ile normal emekliler arasında herhangi bir maaş farkı pek yoktur. Aksine malullük durumuna göre çeşitli vergi indirimleri uygulanacağı için bu kişiler daha fazla maaş da alabilirler. Malulen emekliler bugünün sisteminde genellikle 7.5000 TL maaş almaktadırlar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.