EkonomiGenelTürkiye

Maaş Zammı Son Dakika! İlk somut veri açıklandı: Kritik zam oranı yakında

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN 2024 OCAK AYI ZAMMI BEKLENTİSİ

Temmuz ayında zamlanan memur ve emekli maaşlarının 2024 Ocak ayında tekrar artması bekleniyor. Memur ve emekli maaşlarında gerçekleşen zamların oranları enflasyon oranlarına bağlı olarak belirlenmektedir. Bu nedenle milyonlarca kişi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay açıklanan enflasyon rakamlarını yakından takip etmektedir. Temmuz ayı zammının ardından gözler Ocak ayına çevrilmiş durumda ve TÜİK ilk somut verileri açıklamıştır. Peki, 2024 Ocak ayında memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı ne olacak? İşte Temmuz ayı enflasyonuna göre belirlenen zam oranları…

Emekli ve memur maaşları, her altı ayda bir TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre revize edilmektedir. Temmuz ayında, yılın ilk 6 aylık enflasyon rakamları kesinleşmiş ve memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları belirlenmiştir. Emeklilere %25 oranında zam yapılırken memurlara ise %17,55 oranında zam ve 8077 TL seyyanen zam uygulanmıştır. Şimdi gözler Ocak ayına çevrilmiş durumda. Ocak ayındaki maaş zammını belirleyecek olan verilerden ilki bugün TÜİK tarafından açıklanmıştır. Peki, emekli ve memur maaşlarına ne kadar zam gelecek? İşte Temmuz 2023 enflasyon oranları…

TÜİK TARAFINDAN AÇIKLANAN ENFLASYON ORANLARI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Bağ-Kur, memur emeklisi ve memurların merakla beklediği Temmuz ayı enflasyon oranları TÜİK tarafından açıklanmıştır. Böylece emekli ve memur maaşlarını etkileyecek olan Ocak zamı için ilk somut veri de ortaya çıkmıştır. Yaklaşık 22 milyon vatandaşı ilgilendiren verilere göre Temmuz ayı enflasyon oranı aylık %9,49, yıllık %47,83 olarak gerçekleşmiştir. Yani emekli ve memur maaşlarına %9,49 oranında zam yapılması kesinleşmiştir. Ancak henüz 5 aylık veri bulunmaktadır. Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayı verilerinin de açıklanmasıyla birlikte emekli ve memur maaşlarındaki zam oranı netleşecektir.

MERKEZ BANKASININ YIL SONU ENFLASYON TAHMİNLERİ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ise yıl sonu enflasyon tahminlerini güncellemiştir. Daha önce yıl sonu enflasyon tahminini %22 olarak açıklayan Merkez Bankası, geçtiğimiz günlerde tahminlerini güncelleyerek %58 olarak duyurmuştur. Bu durumda memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı en az %32 olarak değişmiştir. Enflasyona ek olarak refah payı da dikkate alındığında daha yüksek bir zam beklentisi bulunmaktadır ve uzmanların tahminine göre bu oran en az %40 olarak belirlenmiştir.

Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz günlerde yıl sonunu işaret etmiş ve maaşlara önemli oranda bir iyileştirme yapılacağını ifade etmiştir. Yani yıl sonunda emekli ve memurlar için ciddi bir zam beklentisi bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.