EkonomiGenelTürkiye

2024 Ocak Ayında Asgari Ücret Zammı: İşveren Tarafından Açıklanan Rakam ve Zam Teklifi

**2024 Asgari Ücret Zammı Planları Belli Oldu: İşveren ve İşçi Kesimleri Arasında Farklılık Bulunuyor**

**İşverenlerin Asgari Ücret Zammı Teklifleri Değişkenlik Gösteriyor**

Türkiye’de 2024 yılında asgari ücret zammı hesaplamaları hız kazandı. Bu hesaplamalar, farklı rakamlar kullanılarak yüzde 45 ile yüzde 60 arasında bir zam planlamasını içeriyor. Ancak işverenler arasında asgari ücret zammına ilişkin tekliflerin oldukça farklı olduğu ortaya çıktı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, asgari ücretin ne kadar zam yapılması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.

**Sektörde Zorlu Bir Dönem Yaşanıyor**

Söz konusu durumu değerlendiren Ramazan Kaya, “Sektör olarak konuşacak olursak, AB’nin ihracattaki payı geçtiğimiz yıl yüzde 70 iken, bu oran son bir yılda yüzde 59’a geriledi. Talep düşüşü, deprem bölgesinden göçler ve erken emeklilik nedeniyle işten ayrılanlar göz önüne alındığında, tekstil ve hazır giyim sektöründe istihdam kaybı bu yıl sonuna kadar 200 bine kadar ulaşabilir. Sektörde daralma süreci, bu yılın son çeyreğinden başlayarak 2024 yılının ilk çeyreğine kadar devam edecek. Firmaların bu süreçte ayakta kalması ve istihdam kayıplarının yaşanmaması için kamu desteklerinin büyük önemi bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

**Asgari Ücrete Yapılacak Zam Önerisi!**

Asgari ücret konusundaki önerilerini sunan Ramazan Kaya, “Asgari ücret zammı 2024 yılında bir defa yapılmalıdır. Yılda iki defa gerçekleşen asgari ücret zammları işçilik maliyetlerinde dengesizlik yaratmaktadır. Bu nedenle, 2024 yılındaki enflasyon hedefine göre yapılacak olan asgari ücret zammı da bu oranda olmalıdır. Ayrıca, kamunun sağladığı asgari ücret desteği de 2024 yılında 2.000 TL’ye yükseltilmelidir.” ifadelerini kullandı.

**İşverenlerin Önerdiği Tutar Değerlendirildi!**

Asgari ücret zammı için işverenlerin dile getirdiği enflasyon hedefinde bir zam yapılması durumunda hesaplamalar tamamen değişecektir. İşverenlerin önerisi, 2024 yılı enflasyon hedefine göre yüzde 33’lük bir zam anlamına gelmektedir. İşverenler, asgari ücrete 2024 yılı için yüzde 33 oranında zam yapılmasını ve herhangi bir ara zam yapılmasının gerekmediğini önermektedir.

**Kabul Edilmesi Durumunda Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?**

İşverenlerin asgari ücret zammı önerisinin kabul edilmesi durumunda, şu anda 11.402 TL olan net asgari ücret, 2024 yılında Ocak – Aralık döneminde 15.164 TL’ye yükselecektir. Bir sonraki zam ise bu planlamaya göre 2025 yılında Ocak ayında gerçekleştirilecektir.

2024 Ocak Ayında Asgari Ücret Zammı: İşveren Tarafından Açıklanan Rakam ve Zam Teklifi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.