EkonomiGenelTürkiye

TCMB’nin KKM için tarih koşulu içeren yeni kararlarıyla ilgili güncel gelişmeler

TCMB’nin yeni kararlarının yayınlanması

TCMB’nin aldığı yeni kararlar Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu kararlar, TL’nin daha cazip hale gelmesi ve TL mevduatını desteklemek için atılan adımları içeriyor.

TL’yi güçlendirmek amacıyla atılan adımlar

TCMB, bankacılık sisteminde TL payını artırmak ve TL’yi bir tasarruf aracı haline getirmek amacını kararlılıkla sürdürüyor. Bu amaç doğrultusunda yapılan düzenlemelerle birlikte, bazı teşvikler ve uygulama kolaylıkları da getiriliyor.

Yeni adımlar

Merkez Bankası, yerel para olan TL’yi güçlendirmek amacıyla standart TL mevduatını destekleyen ve kur korumalı hesaplardan standart TL mevduata geçişi teşvik eden yeni adımlar atıyor.

Gerçek kişiler için TL payı artış hedefi yükseltildi

TCMB’nin bankalara gönderdiği uygulama talimatına göre, gerçek kişiler için TL payı artış hedefi yükseltiliyor.

Ağustos ayında yapılan düzenlemeyle, menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında TL mevduat olarak dikkate alınan kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olma oranı yürürlükten kaldırılmış ve yerine standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirilmişti.

TL’ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2,5’e yükseltilmiştir.

Ayrıca, TL’ye geçiş ve yenileme işlemleri ile TL payı hesaplamalarında revizyona gidilmiştir. TL’ye geçiş ve yenileme oranında eksik kalan kısmın gerçek kişi dönüşüm hesaplarıyla tamamlanması mümkün hale getirilmiştir.

Komisyon uygulamasında TL’ye geçiş ve yenileme oranları esas alınacak

Ağustos ayında yürürlükten kaldırılan eski TL payı rasyosuna göre komisyon uygulaması da sona erdirildi. Artık komisyon uygulamasında, TL’ye geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak.

Uygulama talimatına göre, TL’ye geçiş ve yenileme oranı yüzde 100’ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8 oranında, yüzde 100’ün üzerinde olan bankalara ise yıllık en fazla yüzde 4 olacak şekilde komisyon uygulanacaktır.

Harcama mukabilinde kredilerde muafiyet sınırı yükseltildi

İhracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde 50 bin TL’nin üzerinde kredi kullandırılması durumunda, kredinin belirlenen harcama alanlarında kullanıldığının belgelenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bankalar, kredinin yüzde 30’u oranında menkul kıymet tesis eder ve bu krediler kredi büyümesi sınırına dahil olurlar.

Kredi akışını rahatlatmak amacıyla, bu krediler için fatura muafiyet sınırı 250 bin TL’ye yükseltilmiştir.

TCMB'nin KKM için tarih koşulu içeren yeni kararlarıyla ilgili güncel gelişmeler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.