EkonomiGenelTürkiye

MEB’in yeni projesiyle lise öğrencilerine ‘beceri kazandıracak kurs’ fırsatı

### Öğrencilerin Sosyal Sorumluluk Programları ve Beceri Temelli Kurslardaki Rolü

#### Lise Öğrencileri İçin Sertifikalı Eğitimler ve Sosyal Sorumluluk Programları

Lise öğrenimi boyunca yüz yüze ya da uzaktan eğitim yöntemleriyle kursları tamamlayan öğrencilerin sertifikaları ile 40 saatlik sosyal sorumluluk programlarında yaptıkları uygulamalar, e-Portfolyolarına işlenecek.

MEB Ortaöğretim Kurumları Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu, lise öğrencilerine yönelik uygulanmaya başlanacak sosyal sorumluluk programlarına ve beceri temelli kurslara yönelik açıklamalarda bulundu.

#### E-Portfolyo Sistemi ve Beceri Temelli Kurslar

Topçu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in talimatıyla öğrencilerin akademik derslerinin yanında okul içinde ve okul dışında yaptıkları her türlü faaliyetlere yönelik etkin bir e-Portfolyo sistemini hayata geçirmeyi amaçladıklarını söyledi. Lise öğrencilerine akademik derslerin yanı sıra “program dışı etkinlikler” kapsamında, bazı beceriler kazandırılması amacıyla 3 farklı kurumdan kurs alabilecekleri yeni bir çalışmaya başladıklarını ifade etti.

Lise öğrencilerinin ilk olarak Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün e-yaygın sisteminden ilgi ve ihtiyaçlarına göre çok sayıda kurslardan istediklerini gönüllü olarak seçebileceklerini belirtti. Ayrıca, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademinin uzaktan eğitim modülleri içinde yer alan paket beceri kurslarına ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’nün hazırlığını yaptığı uygulamaya katılabileceklerini dile getirdi.

Topçu, bu kursları tamamlayan öğrencilerin sertifikalarının e-Portfolyolarına ekleneceğini sözlerine ekledi.

#### Paket Beceri Seti Oluşturma İmkanı

Öğrenciler için planlamasını yaptıkları 3 farklı kurs programına ilişkin Topçu, şu bilgileri verdi:

“Öğrencilerimiz, kursları belgelendirerek okul idaresine sunacak. Planlama, okul yönetimi tarafından yapılacak ve ilgili belgeler okul yönetimince öğrencilerimizin e-Portfolyosuna işlenecek. Burada öğrencilerimizin bireysel öğrenmelerini teşvik ederek belli paket becerilerini sertifikalandırmalarına imkan sağlamak istiyoruz. Öğrencilerimiz, e-yaygın kurslarından ilgilerine göre herhangi birini seçerek beceriler elde edebilecekler. Hayat boyu öğrenme kapsamında öğrencilerin ilgi ve ihtiyaç alanlarına hitap edebilecek çok sayıda kurs Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzün e-yaygın sisteminden seçilerek alınabilecek. Dolayısıyla bir öğrencimiz eğer bilinçli şekilde planlama yaparsa 9’uncu sınıftan başlayıp 12’nci sınıfa gelinceye kadar bu kurslar üzerinden alacağı eğitimlerle kendine paket bir beceri seti oluşturma imkanına sahip olabilecek ve bunu sertifikalandırabilecek.

Aynı zamanda Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz, belli paket becerilerin kazandırılmasına yönelik çalışma yapıyor. Bu çalışma bittiğinde öğrencilerimizin teorik kısmını dijital ortamda alıp uygulamasını mesleki ve teknik Anadolu liselerimizde yapabilecekleri bir ortam hazırlıyoruz. Ayrıca BTK’nin da bu tarz paket programları var. Öğrencilerimiz buradan da yararlanabilecek.”

Üç kurumla başlatacakları çalışmalarında, kurs veren kurum sayısını zamanla artırmak istediklerini dile getiren Topçu, “Bu kültür yaygınlaşırsa farklı resmi kurumlarımızın e-öğrenmeyi destekleyecek içerikleriyle de öğrencilerimizi buluşturabiliriz” dedi.

#### Liselerde Kulüp ve Sosyal Sorumluluk Programları

Hayata geçirmeyi amaçladıkları e-Portfolyo sistemine ilişkin uygulamalardan birinin de liselerde kulüp ve sosyal sorumluluk programı olduğunu anlatan Topçu, Bakanlık olarak lise öğrencilerinin sosyal sorumluluk programı çalışmalarına katılımını çok önemsediklerini ifade etti.

Sosyal sorumluluk programı, öğrencilerin ortaöğretim süresince yapacakları sosyal sorumluluk çalışmaları ile topluma hizmet faaliyetlerini kapsayan programı ifade ediyor. Bu etkinliklerin daha etkin şekilde Sosyal Etkinlik Modülü’ne işleneceği bir dönem başlatıyoruz” diye konuştu.

Sosyal sorumluluk programının, dünyada pek çok ülkenin eğitim sisteminde çok yaygın uygulandığını aktaran Topçu, şöyle devam etti:

“Bu kültürü yeniden hayata geçirebilmeyi, yaygınlaştırabilmeyi amaçlıyoruz. Böylece öğrencilerimizin akademik becerilerinin yanında sosyal duygusal becerilerinin de gelişmesine imkan tanımak istiyoruz. Bu

MEB'in yeni projesiyle lise öğrencilerine 'beceri kazandıracak kurs' fırsatı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.