EkonomiGenelTürkiye

Asgari ücret son dakika açıklaması: Büyük maaş zammı!

**Asgari Ücret Artışı: Ne Kadar Olacak?**

**Asgari Ücrete Zam Ne Kadar Olur?**
Milliyet’in haberine göre, çalışanlar asgari ücret artışını merak ediyorlar. Bakan Işıkhan, memur ve memur emeklilerine yaklaşık yüzde 50 zam yapılacağını söylemişti. Peki, tüm bu veriler ışığında asgari ücrete ne kadarlık bir artış bekleniyor?

**Asgari Ücret Artışında Tahminler**
Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, Milliyet’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştır: “Bakan Işıkhan yüzde 38 civarında SSK ve Bağkur emeklilerine zam yapılacağını tahmin etmektedir, ancak bu rakam enflasyon farkını göstermektedir.”

Ahmet Kurtuluş’a göre, Cumhurbaşkanı’nın kesinlikle refah payını artıracağı ve SSK ve Bağkur emeklilerine yapılacak zamın, asgari ücretliye yapılacak olan zamdan yaklaşık yüzde 50 civarında olacağı düşünülmektedir.

Yüzde 38 oranı enflasyon farkıyla ilgili bir orandır. Tahminlere göre enflasyon farkı bu oranın üzerinde, yaklaşık yüzde 41-42 civarında gerçekleşecektir. Buna ek olarak yüzde 7-8 puanlık refah payı artışı da yapılacağı düşünülmektedir. Bu verilere göre SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 50 oranında bir artış yapılması beklenmektedir.

Bu durumda, yüzde 50 artışa göre en düşük SSK ve Bağkur emeklisi maaşının 7.500 TL’den 11.250 TL’ye yükseleceği öngörülmektedir. Ayrıca en düşük memur emeklisi maaşının da yüzde 50 oranında artışla 9.876 TL’den 14.814 TL’ye yükselmesi beklenmektedir.

**Asgari Ücret İçin Tahminler**
Bizim asgari ücretteki beklentimiz geçerliliğini koruyor. Enflasyonun üzerinde bir artış yapılacağına inanmaktayız. Daha önce de belirttiğim gibi refah payı beklentisiyle birlikte yüzde 50 civarında bir artış olması beklenmektedir. Bu da yaklaşık olarak 17.104 TL civarında bir asgari ücretin belirleneceği kanaatindedir.

**Refah Payı Düzenlemesi Olur Mu?**
Memur emeklilerine belki böyle bir dokunuş olmayabilir. Çünkü aynı zamanda enflasyon farkının üzerine bir de toplu sözleşme zammı eklenecektir. Ancak SSK, Bağkur ve asgari ücretliler için mutlaka bir refah payı düzenlemesi yapılacaktır. Yüzde 50 artışla yeni yılda SSK, Bağkur emeklileri ve asgari ücretliler yeni maaşlara kavuşabileceklerdir.

**Emekli ve Memur Zammı Ocak 2024 Tahmini**
Ocak ayında yapılacak olan zam oranlarıyla ilgili tahminler yüzde 50’yi bulacağı yönündedir. Orta Vadeli Program’ın yıl sonu yüzde 65’lik enflasyon öngörüsüne göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 37.76 çıkması tahmin edilmektedir. Buna bağlı olarak memurlar ve memur emeklilerinin artışı da yüzde 49.46’yı bulacaktır. Refah payıyla birlikte bu oranların yüzde 50’yi geçmesi beklenmektedir.

**Sosyal Yardımlar ve Kıdem Tazminatı Memur Zamıyla Belirlenecek**
Enflasyon rakamları açıklandıkça yapılacak olan artış oranları da kesinlik kazanacaktır. Ayrıca emekliler ve memurların dışında sosyal yardımlar da Ocak ayında yeniden belirlenecektir. Bu durumda memur maaş kat sayısındaki artışın aynen sosyal yardımlara ve kıdem tazminatı tavanına da uygulanacağını belirtmek gerekir.

Ocak ayı için 2 farklı tahmin bulunmaktadır. Orta Vadeli Program’a göre 2023 yılı enflasyon tahmini yüzde 65 olarak belirlenmiştir. Bu tahmine göre Temmuz-Aralık enflasyonu yüzde 37.76 çıkacaktır ve memurların ve emeklilerin alacağı fark yüzde 29.96 olacaktır. Yüzde 15’lik Ocak ayı

Asgari ücret son dakika açıklaması: Büyük maaş zammı!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.